Tapahtumia 2018

 

 

ELÄMÄNMÄKI

 

 

(klikkaa isommaksi)

 

 

 

VILPPULA-SEURA TOIMINTAKERTOMUS 2017

 

 

Toimintakertomus 2017

 

 

 

HÖYRYLLÄ VILPPULAN VAIHEITTEN SILLOILLE  26.5.2018

 

 

Vilppulassa muistetaan sisällissodan tapahtumia Vilppulan Vaiheitten Sillat -tilaisuudessa. Tilaisuuteen voi matkustaa Haapamäeltä tai Kolhosta höyryjunalla!

MATKALIPPUJEN HINNAT JA AIKATAULUT
meno-paluu: aikuiset 10 €, lapset (4–16 v) 5 €, perhe 25 € (2 aikuista ja talouden lapset)
meno: aikuiset 5 €, lapset 3 €, perhe 15 €.
Liput junasta käteisellä. Varaattehan mahdollisuuksien mukaan tasarahan.

Lähde: Haapamäen Museoveturiyhdistys ry

Höyryjunalta Vilppulan asemalta on junamatkustajille maksuton bussikuljetus Vilppulankosken sillalle muistotapahtumaan ja sieltä takaisin asemalle. Bussikyydin maksaa Mänttä-Vilppulan kaupunki.

Muistotilaisuus Vilppulankosken sillalla 13–14.30.
Järjestötoimijoiden toteuttama yhteisöllinen esitys Koskentiellä Vilppulankoskella.
Muistotilaisuuden ohjelmassa:
– Valkoisten ja punaisten osastomarssit
– Mäntän Työväenyhdistyksen Soittokunta ja Mäntän Tehtaan Soittokunta
– Kotiseutuneuvos Raija Auvinen
– Sisäministeri Kai Mykkänen
– Piispa Simo Peura
– Valtiotieteen tohtori Pekka Visuri
– Vilppulan Mieslaulajat ja Kajattar-kuoro
Avoin yleisötilaisuus. Yleisö paikalle 12.45 mennessä. Autojen paikoitus Vilppulankosken koululla.
Järjestäjinä Mänttä-Vilppulan kaupunki, Vilppula-Seura ry ja Suomen Sisällisotamuseoyhdistys ry.

Ohjelma: www.manttavilppula.fi/site/assets/files/13219/juliste_vilppulan_vaiheitten_sillat_16_4.pdf

Tervetuloa kyytiin!

 

 

 

 

 

VILPPULAN VAIHEITTEN SILLAT 2018

 

(klikkaa isommaksi)

 

 

 

 

 

 

Mäntän musiikkijuhlat: 5.8.2018 KLO 15.00

OSKAR MERIKANTO 150 VUOTTA TÄNÄÄN!

 

Suomen rakastetuimpiin ja esitetyimpiin säveltäjiin kuuluvan kesävilppulalaisen, Oskar Merikannon, syntymästä tulee 150 vuotta juuri tänään. Juhlan kunniaksi Vilppulan kirkossa kuullaan värikäs kokoelma säveltäjämestarin lauluja ja soolopianoteoksia Johanna Rusasen ja Folke Gräsbeckin esittäminä.

Johanna Rusanen, sopraa­no

Folke Gräsbeck, pia­no

 

Yh­teis­työs­sä Män­tän Musiik­ki­juh­lat ja Vilp­pu­la-seu­ra.

 

Konserttiohjelma

Vilppulan kirkko

  • 25/20€ Lippupiste ja muut myyntipisteet

Lippu.fi

 

 

 

 

Mäntän musiikkijuhlat: 3.8.2018 KLO 15.00

LUENTOKONSERTTI: KESÄILLAN VALSSI - OSKAR MERIKANNON PIANOMUSIIKKIA SANOIN JA SÄVELIN

 

Fol­ke Gräs­bec­kin luen­to­kon­ser­tis­sa ote­taan va­ras­läh­tö sun­nun­tai­na vie­tet­tä­vään Os­kar Me­ri­kan­non 150-vuo­tis­syn­ty­mä­päi­vään.

Folke Gräsbeck, luen­noit­si­ja

Konserttiohjelma

Serlachius-museo Gösta

  • 15/10€ Lippupiste ja muut lippupisteet

Luen­to­kon­ser­tin kes­to noin 1h.

Lippu.fi

 

 

 

 

 

 

VILPUNPÄIVÄ 2018

 

-Kolhon tapahtumista kertoo myös Vilho Vainio

-Esillä Pasi Soukkalan taidetta

 

 

Vuoden 2017 tapahtumat

 

PUNAINEN LETTINAUHA

Ensi-ilta 28.7.2017 klo 18.00

KAUNISMÄEN LATOTEATERISSA

Uittosalmentie, Huhtijärvi

35700 VILPPULA

 

Ajo-ohje: Vilppulasta Pohjaslahti-Virrat tietä n. 5 km

Vilppulasta päin oikealla Uittosalmen tie ja siitä 200 m

vasemmalla talo ja lato.

 

TARINAN SYNTY

Pieni silta Huhtipuron yli yhdistää vanhan lastenkodin ja nykyisen Huhtikodin.  Idea näytelmästä syntyi Huhtilan pihapiirissä.

Kunnan arkistosta löytyi pöytäkirjoja näytelmän tueksi.  Tarinoita kertoivat lastenkodin lapset ja työntekijät eri vuosikymmeniltä sekä Huhtijärven kyläläiset.  Kerätystä materiaalista syntyi 2012 Punainen lettinauha-näytelmä Tuija Vessarin kokoomana ja Päivi Ylimyksen kirjoittamana.

Tämän päivän Suomessa on melkein kaikkea enemmän kuin aikaisemmin. On rahaa, ruokaa, mielenterveysongelmia ja syrjäytymistä.  Lapsia syntyy vähemmän ja nuoren toimenkuva yhteiskunnan rakentajana on hukassa.

Kännykkä tarjoaa lohtua ja seuraa.  Yhteisöllisyyttä luodaan somessa.  Unelmat ovat pysyneet kuitenkin melko samanlaisina.

Haaveillaan perheestä, laatuajasta, rakkaudesta, rahasta, autosta ja urasta.  ”Ennen räkää oli vain nokan alla, nyt pää täynnä”, sanoi  eräs nuori, kun häneltä kysyttiin, mikä elämässä on muuttunut sadan vuoden aikana.

Keväällä 2016 Vilppula-Seura ry otti näytelmän suojiinsa alkaen raivoisan talkootyön.  Riemumielin, ilman aikaisempaa kokemusta työryhmä selvitti haasteita.  Energiset, pohtivat ja iloiset näyttelijät ovat luoneet uskoa onnistumiseen.

Yhteistyössä Vilppulan Vankilan, mahtavien tukijoiden ja lahjoittajien kanssa on esityspaikaksi rakentunut Kaunismäen lato, Huhtijärvellä.  Siis vain kilometrin päässä Huhtikodista.

Näytelmä kuuluu Suomi 100- ohjelmaan.

 

 

 

 


Lataa esite

 

 

PUKINLAMMEN SILLAN VIHKIÄISET 26.8.

 

 

 

 

Lämpimät kiitokset kotiseutupäivään osallistuneille ja Vilppulan Vankilan henkilökunnalle esittelyistä sekä Mänttä-Vilppula seurakunnalle urkusooloista ja sankarihautatuokiosta, jonka ansiokkaasti esitteli kotiseutuneuvos Raija Auvinen.

 

12.07.2017

 

KLO 13.00 KOTISEUTUPÄIVÄ

Vilppulan Vankila, Kotiniemi

Ilmoittaudu info@vilppulaseura.fi

tai puh. 040- 351 8240, 6.7 mennessä, rajoitettu määrä

 

KLO 17.00 URKUVARTTI, VILPPULAN KIRKKO

Sankarihautojen historiaa ja esittely, kotiseutuneuvos Raija Auvinen

 

KLO 18.00  ILTASOITTO KIRKON TORNISTA

 

 

10.08.2017 LAURIN PÄIVÄ

 

- TULOSSA OHJELMAA Pukinlammella

 


MUSEOT AVOINNA

Perinnehuone  04.-25.07. klo 10.00- 12.00

Keskuskatu 2

KOULUMUSEO JA KIVINAVETTA

02.07- 25.07  SU 13-15 JA TIISTAI 13-15

 

LIITY JÄSENEKSI

Vilppula-Seura ry jäsenlomake 2017

 

 

 

 

Vilpun päivän näyttelyt
Vilppulan kunnantalon 2. krs. ja Perinnehuone, Keskuskatu 2 Vilppula
vielä kerran ti 21.3.17 klo 16 – 19.
Tervetuloa!

 

Adoptoi monumentti -luento
Vapaaehtoistyötä muinaisjäännösten ja rakennusperinnön hyväksi
Rakennustutkija Miinu Mäkelä Autere-opiston keskiviikkoluennolla
osoite Serlachius-museo Gustaf, R. Erik Serlachiuksenkatu 2 Mänttä
ke 29.3.17 klo 18.00 – 19.30.
Tervetuloa!

 

 

 

Tapahtumia vuonna 2016

 

In memoriam

 

Esa Ranta - Vilppulan kehittäjä

19.12.1923 – 9.12.2016

kuvaaja Simo Kurppa

 

Esa Ranta aloitti uransa Vilppulassa kunnansihteerinä vuonna 1953. Kunnanjohtaja hänestä tuli vuonna 1969, ja tästä virasta hän jäi eläkkeelle vuonna 1986 eli lähes päivälleen 30 vuotta sitten.

Hämeen läänin maaherra K. S. Mattson oli kuntatarkastusmatkallaan vuonna 1955 esittänyt kunnansihteerille henkilökohtaisen toivomuksen kotiseutuyhdistyksen perustamisesta Vilppulan kuntaan. Hyvä idea, jonka toteuttamiseen ei kuitenkaan löytynyt riittävästi kiinnostusta. Vasta 1962 löytyi Huhtijärven koululta opettaja Kaarina Pollari, jolla oli jo kotiseudultaan, Somerolta, taustaa kotiseututyöstä. Esan ehdotuksesta kunnanhallitus lähetti Kaarina Pollarin Naantalin kotiseutupäiville samana kesänä. Kaarina lupautui perustettavan seuran sihteeriksi ja Vilppula-Seuran perustava kokous pidettiin 26.4.1963 Vanhan Kunnantalon kokoushuoneessa. Seuran puheenjohtajaksi valittiin asemapäällikkö Aleksander Kirjavainen ja sihteeriksi opettaja Kaarina Pollari. Esa itse kertoo kirjassaan tulleensa valituksi seuran varajäseneksi, vaikka hän halusi olla lähinnä kunnan taustatuki uudelle seuralle. Vuosikaudet Kaarinan työparina toimi Esa, joka vielä eläkkeelle jäätyäänkin oli erinomainen yhteyshenkilö Vilppulan kuntaan.

Elämänmäen Tohtori E. W. Lybecin Vilppulan aika 1900-luvun alussa oli Esan ja Kaarinan yhteinen kiinnostuksen kohde. Kaarina oli jo 1962 aloittanut rahankeruun tohtori Lybeckin patsasta varten. Sata vuotta Tohtorin syntymän jälkeen pystytettiin muistomerkki Elämänmäelle, myöhemmin samanlainen Vilppulan hautausmaalle. Seura julkaisi kirjan Elämänmäen Tohtorista vuonna 1994 ja uusintapainoksen 2014.

 Esan aloitteesta seura sai vuonna 1968 uuteen kunnantaloon omat tilat. Siellä voitiin esitellä paikallishistoriaa ja kotiseututyötä. Esan tuella saatiin kunta myönteiseksi museoaatteelle ja Pukkilan navetta kunnostettiin kotiseutumuseoksi vuonna 1983. Kolhon koululla olleen koulumuseon jäätyä kodittomaksi Esa hankki sille tilat museon pihapiiristä. Esa oli tärkeä yhdysside kunnan päättäjiin monissa seuran aloitteissa.

Seuran perustamisvuonna 1963 Kaarina julkaisi ensimmäisen Vilppulan Joulu -lehden.

Vilppulan Joulu on ollut merkittävä tulon lähde seuralle samoin Kaarinan kirjat. Kirjojen kustantajana oli Vilppula-Seura ja niiden myynnistä karttui sievoinen summa ns. kirjarahastoon. Esa toimi seuran rahastonhoitajana vuodesta 1968 vuoteen 2012. Hänen tarkalla taloudenpidollaan seuran talous pysyi kunnossa lukuisista, mittavista hankkeista huolimatta. Esa oli esimerkiksi Oskar Merikannon muistomerkin, ”Kevätlintu”, rahoittajien hankinnassa keskeinen henkilö.

Esan kirjallinen toiminta oli myös mittavaa. Vuosikymmenet Esa kirjoitti tarinoita ja muisteloita joululehteen. Esa oli erittäin huolellinen arkistoija. Eläkevuosinaan hän kirjoitti monenlaisia muistelmia näiden arkistojen ja omien muistojensa pohjalta. Esan kynän jälki jäi muistoksi hänen kirjoittamassaan kirjassa ”Vilppulaa kehittämässä”.  Seuralle hän on tehnyt kirjan ”Kotiseutuna Vilppula”, jossa kerrotaan Vilppula-Seuran alkuvaiheista, Lybeckin puuliiterin siirrosta ja vuoden 1918 tapahtumista Vilppulassa. Näihin sotatapahtumiin Esa oli erityisesti perehtynyt kirjallisuuden ja paikallisten ihmisten haastattelujen myötä. Hän muisti ”Vilppulan vaiheen” kaikki tapahtumat, tiesi rintamalinjat ja tykkien ym. aseiden paikat. Hän myös esitteli mielellään tietojaan näistä ajoista.

Esa arvosti vanhaa rakennuskulttuuria. Hänen kunnanjohtaja-aikanaan pelastettiin Kuutola rakennusfirman purku-uhalta, Koivuniemestä kunnostettiin kansalaisopiston tyyssija ja samaan pihapiiriin siirrettiin Katajamäen liiteri. Liiterin siirtoa Kaarina arvosti vuosikymmenen kulttuuriteoksi.

Esa oli suuri luonnon ystävä, joka nautti vapaa-aikanaan Ajosjärven saaressa maisemista, kalastuksesta, ravustuksesta ja metsätöistä. Esan valokuvaharrastus oli alkanut jo syntymäseudulla, Nummella. Vuosien varrella olemme saaneet nauttia Esan upeista valokuvista, joita hän on ottanut luontoretkillään eri puolilla Vilppulaa. Hänen kuviaan on käytetty paikallisissa kalentereissa ja Vilppulan Joulussa. Esa on kuvittanut myös Vilppulan kirkot ja hautausmaa -kirjan. Seuran arkistoissa on runsaasti Esan ottamia dia-kuvia.

Esan toiminta Vilppula-Seurassa ja Vilppulan kulttuurielämässä oli monipuolista. Hänen toimintaansa arvostettiin laajasti ja hänelle luovutettiin vuonna 2010 Suomen Kotiseutuliiton korkein tunnustus, ansiomitali. Hänet nimettiin 90-vuotispäivänään 2013 Vilppula-Seuran Oltermanniksi edesmenneen kotiseutuneuvos Kaarina Pollarin jälkeen.

Nummen pitäjä Uudellamaalla oli Esan syntymäpaikka, ja sinne hän palasi takaisin sukuhautaan vaimonsa Lailan ja vanhempiensa viereen.

Vilppula-Seura muistaa kiitollisena ja suurella kaipauksella Esa Rantaa. Hänen myhäilevä ja turvallinen olemuksensa jäi lähtemättömästi seuran jäsenten mieleen.

 

VILPPULA-SEURA R.Y.

 

 

 KULTTUURIYMPÄRISTÖPÄIVÄ


lauantaina 10.9.2016 klo 13.00 -16.00
Vilppulan Koivuniemessä, Koivuniementie 5

 Avaus
Kulttuurijohtaja Arto Juurakko

 Koivuniemen rakennusinventointi 2016
 Rakennustutkija Tarja Antikainen

 Keskustelua ja kahvitarjoilu

 Tarinaa patruuna Bonnen kartanosta
 Kotiseutuneuvos Raija Auvinen

 Kulttuurikävely (säävaraus)


Mänttä-Vilppulan kaupunki
Kulttuuritoimi

---

Karttakepin aikaan…

KOTISEUTUKIERROS
Vilppulan vanhat kansakoulut

sunnuntaina 11.9.2016 klo 9.00 - 16.30

Lähtö Vilppulan kunnantalolta


Kierros on maksullinen sisältäen bussikuljetuksen, lounaan ja kahvit.


Ilmoittautuminen viimeistään 5.9. info@vilppulaseura.fi tai Maiju 0500 647 051 tai Hannele 0400 626 737.

VILPPULA-SEURA R.Y.

---


KOTISEUTU TUTUKSI!

PYÖRÄRETKI VILPPULASSA
 

Ajosjärven ympäri, matka noin 15 km
lauantaina 3.9.2016

Lähtö Pukinlammen pysäkiltä klo 14.00.
Omat eväät!

Tutustutaan kulttuurihistoriallisin paikkoihin ja nautitaan maisemista. Pyöräilyn vetää Jorma Suonpää. Säävaraus!

Tervetuloa mukaan!

VILPPULA-SEURA R.Y.

 

 

 

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö myönsi 17. kesäkuuta Kotiseutuneuvoksen arvonimen kuudelle kotiseututyössä ansioituneelle henkilölle. Suomen Kotiseutuliitto onnittelee uusia kotiseutuneuvoksia, joista yksi on Auvinen, Raija-Liisa, entinen koulun johtaja, kansakoulunopettaja, Mänttä-Vilppula.

Kotiseutuneuvosjuhla 6.7. Liidan Kievarissa klo 18.00
 

 

 

 

  • Iltasoitto Vilppulan kirkon tornista sekä kirkon esittely ke 13.7 klo 18.00

 

  • Musiikkituokio Oskari Merikannon syntymäpäivänä pe 5.8. klo 15.00 Vilppulan kirkossa yhdessä Mäntän musiikkijuhlien kanssa.  Kirkon esittely ja hautausmaakierros

 

  • Kotiseuturetki: Kierros Vilppulan kansakouluille la 10.9. Tapahtuma on osa Euroopan Kulttuuriympäristöpäiviä.

 


 

 

 


 

 

 

 

 

KESKIÖSSÄ KELIAKIA – TARINAA MYÖS TATTARISTA

lauantaina 23.1.2016 klo 11.00 – 14.00

 Vilppulan kunnantalossa, Keskuskatu 2, 35700  VILPPULA

11.00 - 11.10 Tervetulosanat - Maiju Kurppa, Vilppula-Seura r.y.


11.10 - 12.15 Keliakialuento - LT, dos. Kalle Kurppa, joka myös vastaa asiaa koskeviin kysymyksiin

                                           
12.15 -12.30 Puheenvuorot -  Tattariosuuskunta/Juha Anttila -
Keskisen Mylly/Markku Vitikainen


12.30 -13.15 Tauko - kahvit omakustanteisesti

Tarjolla Gluteeniton Leipomo ILONAN tuotteita, joita on mahdollisuus ostaa kotiin vietäväksi.


13.15 - 13.45 Keliakiapuheenvuoro - (LL Pilvi Laurikka)


13.45 -14.00 Pirkanmaan keliakia-yhdistyksen toiminnasta pj. Marja Heikkilä

 

Tilaisuus on pääsymaksuton.

Tauon aikana voi ostaa myös erilaisia keliakiakirjoja sekä Leipomo Eilamarin gluteenittomia hapankorppuja.

Tervetuloa!

Vilppula-Seura r.y.


Lisätiedot                          pj. Maiju Kurppa 0500 647051
 

 

 

Vuoden 2015 tapahtumia

Vuoden 2014 tapahtumia

Vuoden 2013 tapahtumia

Vuoden 2012 tapahtumia