Vilppula-Seura r.y. tapahtumia vuonna 2012

VILPPULA 100 VUOTTA ~ JUHLAVUODEN VILPUN PÄIVÄÄ VIETETTIIN 8.3.2012

kuvat Seppo Sinisalo

Vilppula-viikkoa vietettiin heinäkuussa 2012

14.7.Tapahtumaviikko alkoi Vilppulan venesatamassa. Tapahtuman juontajana toimi Heikki Helakorpi ja ajankohtaisia asioita valotti Arto Pirttilahti.

15.7. Kolhossa vietetyssä Runo- ja taidetapahtumassa esiintyi huilisti Päivi Kainulainen ja paikallinen runoryhmä.

16.7. Kutsu Nuotioiltaan Koivuniemen laavulle keräsi sateen uhkasta huolimatta runsaasti väkeä.

17.7 Pyöräretken lähtöpaikka oli Pukinlammen rannassa. Reitti kulki kohti Kitusta ja sieltä talon esittelyn jälkeen teollisuusalueen kautta satamaraidetta myötäillen Mäkitalon satamaan.

17.7. Kolhon tila on vuodelta 1576. Kolhon talon avoimien ovien päivänä pihapiirin vanhimpaan rakennukseen ns. Punaiseen väentupaan tutustui useita kymmeniä.

18.7 Vilppulan kirkon tornista soitetun iltasoiton jälkeen yleisö siirtyi kuuntelemaan Merikanto-konserttia. Siinä esiintyivät Janne Nuutinen, Maria Peräinen ja Kaisa Kuusela-Heinonen sekä Jukka Taskinen. Konsertin päätyttyä käytiin Kaarina Pollarin, Auroora Häyrysen ja Kaarlo Saarilahden haudoilla.

19.7 Heikki Helakorpi laulatti Lumometsän Tuvan yhteislauluillassa. Lavalla esiintyi myös Matti Sillanpää.

20.7 Museopäivää vietettiin Vilppulan museolla. Päivän teema oli perinnekukat.  Asiantuntijaksi oli saatu Krista Mäkelä Pirkanmaan Perinnepiha-projektista.

Maalaistorilla oli myynnissä paikallisia tuotteita. Kahvilapalvelu pelasi. arpoja  myytiin ja voittoja nostettiin.

21.7 Tänä vuonna kotiseuturetki suuntautui Ruovedelle, Vilppulan emäpitäjään. Ensimmäinen kohde oli Ylä-Tuuhosen tila. Sen juuret vievät vuoteen 1625.

Syvinkisalmen sillalta ihasteltiin upeana avautuvaa maisemaa.

Tulijoki on Mustajärven vanhin talo. Se on toiminut aikoinaan myös kestikievarina. Nykyisin tila tunnetaan perunatilana. Tilaa esitteli Markku Tulijoki.

Ruoveden Kotiseutumuseossa on historian havinaa.
Ruoveden Kotiseutuyhdistys viettää tänä vuonna 80-vuotisjuhlaa.
Yhdistyksen suuri voimanponnistus on ollut Kotiseutumuseo.

Runebergin lähteellä:
~ Sua lähde kaunis katselen likellä vettäsi~

Ruoveden kirkko on ollut aikanaan myös vilppulalaisten kotikirkko.

Ruoveden laivarannasta Tarjanne lähti kohti Tamperetta.

Pekkalan kartanon nykyinen isäntä Marcus Hackman valotti kartanon historiaa ja  nykyajan elämänmuotoa.
Osoittautui, että mm. kartanon rakennuskanta on moni-ilmeinen.

Kallenautio on vanhastaan kestikievari ja sijaitsee Juupajoen puolella.
Ruovesioläinen kirjailija Heikki Asunta on ollut pelastamassa kestikievaria jäämästä kantatie 66:n alle.

kuvat Seppo Sinisalo

22.7.  Vilppula-viikko päättyi kesävieraiden kirkkopyhään, jossa Vilppulan Martat tarjosi kirkkokahvit ja sitten siirryttiin hautausmaakierrokselle.

Vuoden 2015 tapahtumia

Vuoden 2014 tapahtumia